top of page

GINOP-1.2.15-21-2021-00065
Orvostechnikai gyártás fejlesztése a Dynamic-Csurgó Kft-nél

GINOP-1.2.15-21-2021-00065

Orvostechnikai gyártás fejlesztése a Dynamic-Csurgó Kft-nél

 

A pályázat keretében az orvostechnológiai gyártáshoz kapcsolódó berendezések kerültek beszerzésre.

A fejlesztés során az orvostechnológiai partnereink számára gyártott termékek gyártási szolgáltatás javítását, az egyidejűleg gyártható termékek számának növelését célozzuk.

​

Az orvostechnológiai panelek gyártása során egy komplex rendszerrel dolgozunk, amelyet elÅ‘re programozunk és így emberi beavatkozást csak egy-egy esetlegesen felmerülÅ‘ hiba esetén kell beiktatnunk. A nyers paneleket lézergravírozással látjuk el a késÅ‘bbi nyomonkövetés érdekében. A panelek betöltését egy Loader végzi, amelyet elÅ‘zetesen a megfelelÅ‘ darabszámú nyers panellel (PCB) töltünk fel egy PCB magazine (PCB tároló) eszközbe. Ez a tároló képes optimálisan akár 50 PCB egyidejű tárolására és folyamatos betöltésére. A Loadert egy Conveyor (szállítószalag) köti össze a PCB Printer eszközzel, amely folyamatos visszajelzést, jelet küld a Loader felé, amellyel a következÅ‘ PCB betöltését engedélyezi. A Printer az adott PCB-hez készített stencil alapján pasztaréteget képez a PCB-n. A paszta kizárólag a stencilen elÅ‘zetesen kivágott lyukakon keresztül jut a PCB-re, azon pozíciók esetében, ahol felületszerelt SMD alkatrészek kerülnek majd beültetésre. Az SMD alkatrészek esetében az alkatrész nem rendelkezik hosszú lábakkal, adott felületi pontokon érintkezik a PCB-vel és a pasztával kerül mechanikailag rögzítésre. A PrinterbÅ‘l a pasztázást követÅ‘en egy újabb Conveyor továbbítja a paneleket a beültetÅ‘gép felé, amely az elÅ‘re elkészített beültetési program alapján az SMD alkatrészeket mikron pontossággal helyezi a PCB-re. A panelek adagolását a beültetÅ‘gép jelzése alapján engedi tovább a Conveyor. A beültetÅ‘gépek optimális esetben képesek akár 24.000 alkatrész beültetésére is óránként. A beültetés során a beültetÅ‘gép Feeder tárolóiba fűzött tekercsekrÅ‘l kerülnek a beültetÅ‘fej segítségével az adott, programban elÅ‘írt pozíciókba az SMD alkatrészek. A beültetést követÅ‘en egy újabb Conveyor segítségével kerülnek a panelek a forrasztó gépbe. A fejlesztés során tervezzük beszerezni a rendszerbe kerülÅ‘ ReFlow kemencét, amellyel az újraömlesztéses (reflow) technológia során kerül rögzítésre az SMD alkatrész. A forraszanyag (ón) megömlesztésével magas minÅ‘ségű forrasztott kötés jön létre az alkatrésze kivezetései és a panel megfelelÅ‘ kontaktusai között. Ezt a forrasztópaszta és a forraszanyag egyidejű felmelegítésével hozza létre a forrasztókemence, így a forrasztás egy homogén szerkezetté válik. A forrasztókemencébÅ‘l kikerülÅ‘ paneleket egy Unloader eszköz fogadja, amely a rendszer elején lévÅ‘ Loaderhez hasonlóan egy PCB magazine tárolóban tartja Å‘ket. A PCB magazine telítettségekor áthelyezésre kerül egy külön álló Loader eszközbe, amely ellenÅ‘rzésre tölti be egyenként a paneleket egy Automatizált Optikai EllenÅ‘rzÅ‘ (AOI) eszközbe. Az AOI eszköz a beültetÅ‘gép programjához hasonló, saját programmal ellenÅ‘rzi a panelre beültetett alkatrészeket. EllenÅ‘rzésre kerül, hogy a megfelelÅ‘ alkatrész került-e a adott pozícióba, a beültetési pozíciót milyen mértékbe fedte le (elcsúszás, ferde ültetés hibák, 90, 180 fokos elfordulás). Az ellenÅ‘rzött paneleket az esetleges hibajelzés megjegyzésével továbbítja az AOI egy újabb Unloader-be.

A rendszer kiszolgálásához szükséges még egy Nitrogén generátor, amely a ReFlow kemence részére biztosítja a forrasztáshoz szükséges nitrogént. A nitrogén generátor is a fejlesztés során kerül beszerzésre.

​

Támogatás mértéke: 60 %

Projekt tényleges befejezése: 2022.10.31.

GINOP.png
bottom of page