top of page

GINOP-1.2.15-21-2021-00065
Orvostechnikai gyártás fejlesztése a Dynamic-Csurgó Kft-nél

GINOP-1.2.15-21-2021-00065

Orvostechnikai gyártás fejlesztése a Dynamic-Csurgó Kft-nél

 

A pályázat keretében az orvostechnológiai gyártáshoz kapcsolódó berendezések kerültek beszerzésre.

A fejlesztés során az orvostechnológiai partnereink számára gyártott termékek gyártási szolgáltatás javítását, az egyidejűleg gyártható termékek számának növelését célozzuk.

Az orvostechnológiai panelek gyártása során egy komplex rendszerrel dolgozunk, amelyet előre programozunk és így emberi beavatkozást csak egy-egy esetlegesen felmerülő hiba esetén kell beiktatnunk. A nyers paneleket lézergravírozással látjuk el a későbbi nyomonkövetés érdekében. A panelek betöltését egy Loader végzi, amelyet előzetesen a megfelelő darabszámú nyers panellel (PCB) töltünk fel egy PCB magazine (PCB tároló) eszközbe. Ez a tároló képes optimálisan akár 50 PCB egyidejű tárolására és folyamatos betöltésére. A Loadert egy Conveyor (szállítószalag) köti össze a PCB Printer eszközzel, amely folyamatos visszajelzést, jelet küld a Loader felé, amellyel a következő PCB betöltését engedélyezi. A Printer az adott PCB-hez készített stencil alapján pasztaréteget képez a PCB-n. A paszta kizárólag a stencilen előzetesen kivágott lyukakon keresztül jut a PCB-re, azon pozíciók esetében, ahol felületszerelt SMD alkatrészek kerülnek majd beültetésre. Az SMD alkatrészek esetében az alkatrész nem rendelkezik hosszú lábakkal, adott felületi pontokon érintkezik a PCB-vel és a pasztával kerül mechanikailag rögzítésre. A Printerből a pasztázást követően egy újabb Conveyor továbbítja a paneleket a beültetőgép felé, amely az előre elkészített beültetési program alapján az SMD alkatrészeket mikron pontossággal helyezi a PCB-re. A panelek adagolását a beültetőgép jelzése alapján engedi tovább a Conveyor. A beültetőgépek optimális esetben képesek akár 24.000 alkatrész beültetésére is óránként. A beültetés során a beültetőgép Feeder tárolóiba fűzött tekercsekről kerülnek a beültetőfej segítségével az adott, programban előírt pozíciókba az SMD alkatrészek. A beültetést követően egy újabb Conveyor segítségével kerülnek a panelek a forrasztó gépbe. A fejlesztés során tervezzük beszerezni a rendszerbe kerülő ReFlow kemencét, amellyel az újraömlesztéses (reflow) technológia során kerül rögzítésre az SMD alkatrész. A forraszanyag (ón) megömlesztésével magas minőségű forrasztott kötés jön létre az alkatrésze kivezetései és a panel megfelelő kontaktusai között. Ezt a forrasztópaszta és a forraszanyag egyidejű felmelegítésével hozza létre a forrasztókemence, így a forrasztás egy homogén szerkezetté válik. A forrasztókemencéből kikerülő paneleket egy Unloader eszköz fogadja, amely a rendszer elején lévő Loaderhez hasonlóan egy PCB magazine tárolóban tartja őket. A PCB magazine telítettségekor áthelyezésre kerül egy külön álló Loader eszközbe, amely ellenőrzésre tölti be egyenként a paneleket egy Automatizált Optikai Ellenőrző (AOI) eszközbe. Az AOI eszköz a beültetőgép programjához hasonló, saját programmal ellenőrzi a panelre beültetett alkatrészeket. Ellenőrzésre kerül, hogy a megfelelő alkatrész került-e a adott pozícióba, a beültetési pozíciót milyen mértékbe fedte le (elcsúszás, ferde ültetés hibák, 90, 180 fokos elfordulás). Az ellenőrzött paneleket az esetleges hibajelzés megjegyzésével továbbítja az AOI egy újabb Unloader-be.

A rendszer kiszolgálásához szükséges még egy Nitrogén generátor, amely a ReFlow kemence részére biztosítja a forrasztáshoz szükséges nitrogént. A nitrogén generátor is a fejlesztés során kerül beszerzésre.

Támogatás mértéke: 60 %

Projekt tényleges befejezése: 2022.10.31.

GINOP.png
bottom of page